Algemeen

Varkens zijn hygiënische dieren en houden van een schone ligplaats. Varkens kunnen moeilijk hun lichaamswarmte kwijtraken, want ze kunnen niet zweten. Daarom hebben onze stallen centrale verwarming en mechanische ventilatie. Het klimaat wordt computergestuurd afgestemd op de varkens. Zo ontstaat er een optimaal klimaat, voor een goede gezondheid van de dieren. Een varken is een slim, maar zeer lui dier. Het grootste gedeelte van de dag wil het slapen en eten, en dat in een behaaglijk temperatuurtje. Daarom verwarmen we de stallen als dit nodig is. Er is bovendien vloerverwarming. Verder hebben varkens een hekel aan tocht. In onze stallen is er geen tocht, want de ventilatie wordt met computers geregeld. Dat werkt als volgt: ventilatoren zorgen voor verversing van de lucht. Die verse lucht gaat door een isolatielaag van glaswol en komt via miljoenen gaatjes vanuit het plafond gelijkmatig en ongemerkt de varkensstal binnen.

*Energieverbruik. Vanwege een ondergronds klimaatsysteem is er een minimum aan energieverbruik. De verse luchtaanvoer is geheel ondergronds. De lucht komt dus onder de grond door de stallen binnen. In de zomer werkt dit verkoelend, in de winter opwarmend. Dit systeem is vergelijkbaar met een airco-systeem. De ruimteverwarming en de vloerverwarming worden door middel van centrale verwarming geregeld. Een tiental klimaatcomputers regelt het klimaat tot op 0,1 º C nauwkeurig. Wat ook veel energie bespaard is het zogenaamde koeldeksysteem. Met dit apparaat halen we de warmte uit de mest door middel van zogenaamde lamellen. Die geven hun warmte af aan de unit die de stallen ermee verwarmd. Het bespaard een hoop energie en hierdoor hebben we weinig energie/gas van Essent nodig. Sinds 2017 hebben wij ruim 600 zonnepanelen op onze daken geplaatst. Dus er is volop groene stroom aanwezig. 🙂

*PVE/IKB De consument wil een stukje vlees dat veilig is en op een verantwoorde wijze geproduceerd is. Daarom wordt op ons bedrijf geproduceerd volgens de IKB/PVE-richtlijn. Dit is een kwaliteitsmerk waarbij strenge regels gelden op het gebied van medicijngebruik, gezondheid, milieu, welzijn van dieren.

*Hygiëne. Bedrijfsbezoek is alleen mogelijk met beschermende kleding van het bedrijf.
Bij de ingang van het bedrijf is een hygiënesluis aanwezig voor het wassen en omkleden. Wekelijks worden in het gehele bedrijf ook alle gangen schoongespoten. Iedere keer wanneer er een hok leegkomt wordt deze gereinigd en ontsmet zodat de stal weer schoon en hygiënisch is voor de komst van de volgende dieren.

*Controle. Ieder bedrijf staat onder continue controle van verschillende instanties, zoals de IKB, Keten Duurzaam Varkensvlees, de dierenarts en de Algemene Inspectie Dienst. Dit in combinatie met professioneel en verantwoord ondernemen van de varkenshouder, moet een veilige garantie zijn voor de consument die hier recht op heeft.

 *Dierenhospitaal Visdonk. Elke maand bezoekt de dierenarts ons bedrijf. Alle dieren op ons bedrijf worden gecontroleerd, er worden logboeken ingevuld en resultaten geanalyseerd. Dit alles doen we om er voor te zorgen dat onze dieren een optimaal leefklimaat hebben en ze zich prettig voelen.

*ForFarmers. Dit is onze voerleverancier. Elke week wordt er voer gebracht voor de vleesvarkens en zeugen en speciaal voer voor de biggen. Dit alles wordt opgeslagen in de silo’s. Iedere grondstof is van tevoren geanalyseerd en gecontroleerd op kwaliteit. Samen met de voorlichter worden de menu’s samengesteld en de resultaten besproken.

*Kenniscentra.Bij complexe problemen kan een beroep worden gedaan op de specialistische kennis van de Gezondheidsdienst voor Dieren, ZLTO,  DLV of Kennisnetwerk Sterksel. Dit zijn kenniscentra voor de varkenshouderij. Ook nemen we deel aan verschillende studiegroepen zodat we van collega’s kunnen leren. Ook hebben wij enkele abonnementen op wekelijkse vakbladen.

*Afzet dieren. De vleesvarkens worden verkocht aan Keten Duurzaam Varkensvlees en gaan naar de slachterij in Gorinchem. Dus de transportafstanden zijn zo minimaal. Wij produceren voor de Nederlandse markt.

Scroll naar top